Binnen de lezingenreeks Food for thought, organiseren we een Boerenmiddag. Deze bijeenkomst gaat over boeren die in transitie zijn van reguliere naar biologische landbouw, of dit al hebben gedaan. We willen graag een aantal inspirerende voorbeelden uit Friesland aan het woord laten en hun verhaal over de keuzes, obstakels en de transitie laten horen. Maar we zijn ook benieuwd naar hun toekomstplannen.

Een van de sprekers is Auke Stremler, van Op De Him, die met zijn vrouw Rennie sinds een paar jaar biologisch boert en er eigenlijk alleen maar voordelen in ziet. Hij heeft diverser en creatiever werk, heeft er meer lol in en er zit bovendien een beter verdienmodel in. Auke en Rennie runnen een winkeltje op hun erf waar ze onder meer heerlijk vlees en kaas van eigen koeien verkopen. Auke werkt bovendien samen met Natuurmonumenten, een vruchtbare en interessante samenwerking. Voor meer informatie zie de website Op de Him.

Een andere spreker en best practice is Jaring Brunia. Jaring besloot het reguliere bedrijf van zijn vader niet over te nemen, maar begon een paar jaar later toch een biologisch boerenbedrijf waar hij het rigoureus anders aanpakt. Hij koos ervoor kleinschalig te boeren, zonder vervuilende input van buitenaf. Het doel was een weelderige biodiverse boerderij te ontwikkelen. Voor meer informatie zie de website zo groen als gras.

Deze boeren zijn voorlopers en laten zien waar het naar toe moet met de landbouw, niet alleen in Friesland, maar in heel Nederland en zelfs de wereld.

Aanwezig zijn? Dit kan! Boek hier tickets via de officiële ticket site van LF2018.