Lezing met vijfgangendiner!

Binnen de lezingenreeks Food for thought organiseren we op 28 juni een middag over Dutch Cuisine, onder de titel: Frisian Food. Dutch Cuisine is een organisatie die zich inzet om de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart te zetten voor een breed publiek. Daarnaast richt de beweging zich op het gebruik van lokale en seizoensgebonden (biologische) producten. Een aantal aansprekende mensen hebben zich als ambassadeur aan Dutch Cuisine verbonden, zoals een heel aantal topchefs (o.a. Jonnie Boer), voedselproducenten (Remeker), ontwerpers (aterlier NL) en anderen. Ook Claudy Jongstra is onlangs ambassadeur geworden.

Aansluitend wordt een vijfgangendiner geserveerd die gemaakt wordt door de leerlingkoks van ROC Friese Poort.

Voor deze lezingenmiddag hebben we Albert Kooy uitgenodigd. Hij is een van de grondleggers van Dutch Cuisine. Kooy heeft 5 principes van De Nieuwe Nederlandse Keuken ontwikkeld die een betere toekomst voor mens, dier en natuur voorstaan. Dit sluit goed aan bij wat we op De Kreake doen en bij het gedachtegoed van Farm of the World. Daarnaast hebben we Gerard Voskuilen gevraagd. Hij heeft samen met Kooy een Dutch Cuisine opleiding heeft opgezet aan ROC Friese Poort in Sneek. Voskuilen vertelt over het curriculum van de opleiding en hoe de studenten hier op reageren.

De middag wordt afgesloten met een vijfgangendiner, gemaakt door de studenten van ROC Friese Poort die hierbij natuurlijk de principes van Dutch Cuisine volgen.

We beginnen de middag om 15.00 uur en zijn om 20.00 uur klaar met dineren.

Albert Kooy, Master Chef, and founder of The Dutch Cuisine, as well as author of two books and developer of multiple culinary concepts for various Restaurants and Hotels.

Kooy started his career on board of the HM Van Speijk of the Dutch Royal Navy, cooking and traveling around the world. After the Navy, Albert returned to the Netherlands where he worked in high-end Michelinstar Restaurants, such as De Hoefslag **, De Swaen ** and Yamazato* in Hotel Okura. Eager to expand his knowledge, Albert worked in Switzerland and France at Le Moulin de Mougins ***. Master Chef Albert Kooy studied the Chinese and Japanese Cuisine and developed his own signature in cooking, principally based on “pure”. The best seasonal ingredients with minimal preparation, but striving for perfection. Each bite should be a celebration! His philosophy became The Dutch Cuisine, which resulted in his first book: ‘The New Dutch Cuisine’ published in 2006. Focused on 80% vegetables and 20% animal, Albert utilizes seasonal, sustainable ingredients to create dishes inspired by the Dutch culture. In 2012 his second book was published: ‘The 5 ingredients for better, fresher, healthier and more pure food’. In this manifest of the Dutch Cuisine, Master Chef Albert Kooy advocates for a cuisine that is inspired on Dutch culinary tradition, in combination with international ingredients and modern preparation techniques.

Eager to spread his philosophy, Albert transitioned into education, starting at the Hotelschool in Den Bosch. In 2007 the opportunity presented to move to Stenden University Leeuwarden as Executive Chef.

Gerard Voskuilen is een gedreven vakman die sinds een aantal jaren werkt bij ROC Friese Poort, Sneek. Naast de reguliere koksopleiding is hij samen met het Willem I College in ‘s-Hertogenbosch gestart met de opleiding gespecialiseerd kok Dutch Cuisine. Met deze opleiding wordt de nieuwe generatie koks opgeleid; de koks van de toekomst. Om de opleiding goed vorm te kunnen geven is Gerard Voskuilen steeds in gesprek met zowel chefs in het werkveld, producenten, als wetenschappers. Stages en reizen zijn een belangrijke inspiratiebron. Maar ook continue in gesprek blijven met de studenten is essentieel.