Op donderdag 1 november sluiten we ons prachtige programma van het afgelopen culturele jaar af met een lecture en een exclusief diner. Dit food event staat in het teken van de Nieuwe Nederlandse Keuken en heeft als titel: Dutch Cuisine – Frisian Food.

Dutch Cuisine is een organisatie die zich inzet om de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart te zetten voor een breed publiek. Daarnaast richt de beweging zich op het gebruik van lokale en seizoensgebonden (biologische) producten. Dit sluit volledig aan bij de filosofie van Farm of the World en wat er allemaal op De Kreake gebeurt.

We beginnen de middag met twee sprekers die volledig volgens de principes van Dutch Cuisine werken. Albert Kooy heeft als een van de grondleggers van deze filosofie ‘de vijf principes van De Nieuwe Nederlandse Keuken’ ontwikkeld die een betere toekomst voor mens, dier en natuur voorstaan. Gerard Voskuilen, onze tweede spreker, heeft samen met Kooy een Dutch Cuisine opleiding opgezet aan ROC Friese Poort in Sneek. Voskuilen vertelt over het curriculum van de opleiding en hoe de studenten hier op reageren.

Speciaal voor deze gelegenheid wordt aansluitend aan de lezing een exclusief diner geserveerd, gemaakt door de leerling-koks van ROC Friese Poort. Zij gebruiken hierbij de traditionele houtoven en koken onder meer met producten van De Kreake. En natuurlijk wordt er volgens de filosofie van Dutch Cuisine gekookt!

Albert Kooy is SVH Meesterchef en oprichter van ‘Dutch Cuisine’. Hij schreef twee boeken en ontwikkelde culinaire concepten voor verschillende restaurants en hotels.

Kooy begon zijn carrièrre aan boord van de HM Van Speijk van de Nederlandse Koninklijke Marine. Na de Marine keerde hij terug naar Nederland en werkte in verschillende restaurants met michelinsterren zoals De Hoefslag **, De Swaen ** en Yamazato* in Hotel Okura in Amsterdam. Gretig om zijn kennis uit te breiden werkte Kooy vervolgens in Zwitserland en Frankrijk bij Le Moulin de Mougins ***.

SVH Meesterchef Albert Kooy bestudeerde daarnaast intensief de Chinese en Japanse keuken en ontwikkelde zijn eigen handtekening in koken gebaseerd op ‘puur’. De beste seizoensingrediënten met zo min mogelijk bereiding, strevend naar perfectie. Elke hap moet een feestje zijn! Zijn filosofie ontwikkelde zich tot Dutch Cuisine. Hierover schreef hij zijn eerste boek: De Nieuwe Nederlandse Keuken. Dit boek werd voor het eerst uitgegeven in 2006. Bij het bereiden eten richt Kooy zich op 80% groente en 20% dier en gebruikt hij duurzame seizoensingrediënten. In 2012 publiceerde hij zijn tweede boek: ‘De 5 ingrediënten voor beter, verser, gezonder en puurder voedsel’. In dit manifest pleit Kooy voor een keuken geïnspireerd op de Nederlandse culinaire traditie, in combinatie met internationale ingrediënten en moderne bereidingstechnieken.

Om zijn filosofie te verspreiden, stapte Kooy over naar educatie, beginnend aan de Hotelschool in Den Bosch. Vanaf 2007 kreeg hij vervolgens de kans om naar de Stenden Hogeschool Leeuwarden te verhuizen als Executive Chef.

Gerard Voskuilen is een gedreven vakman die sinds een aantal jaar werkt bij ROC Friese Poort in Sneek. Naast de reguliere koksopleiding is hij samen met het Willem I College in ‘s-Hertogenbosch gestart met de opleiding ‘gespecialiseerd kok Dutch Cuisine’. Met deze opleiding wordt een nieuwe generatie koks opgeleid; koks van de toekomst. Om de opleiding goed vorm te kunnen geven is Gerard Voskuilen steeds in gesprek met zowel chefs in het werkveld, producenten, als wetenschappers. Stages en reizen vormen voor hem een belangrijke inspiratiebron. Maar ook continue in gesprek blijven met zijn studenten is essentieel.

Dutch Cuisine – Frisian Food | donderdag 1 november 2018
Locatie | De Kreake in Húns
Aanvang Lecture | 16.00 uur
Aanvang diner | 18.00 uur
Kosten voor deelname | € 50,- per persoon (inclusief diner)

U kunt uw ticket hier boeken. Dit is via het officiële ticketsysteem van LF2018. Er zijn 30 kaarten beschikbaar dus geeft u zich snel op!