Binnen de lezingenreeks Food for thought, organiseren we een middag met de titel Future in Fashion.

De mode-industrie is een van de meest vervuilende sectoren wereldwijd. Van de CO2 uitstoot die bij de productie en het transport vrijkomt, de enorme hoeveelheden water die nodig zijn voor de grondstoffen en het verven van de textiel, tot de grote hoeveelheid afval die fast-fashion met zich meebrengt. Het is bovendien een heel ondoorzichtig systeem waarbij kinderarbeid en uitbuiting van arbeiders moeilijk uit te sluiten is.

Tijdens deze middag willen we met twee sprekers kijken naar verschillende voorbeelden die zich richten op een duurzamer en eerlijker modesysteem. Pascale Gatzen is hoofd van de nieuwe Fashion-master van ArtEZ, Arnhem. Deze radicaal nieuwe master, Fashion held in Common, nodigt studenten uit om de dynamiek en het sterke potentieel van mode te activeren om sociale, culturele, ecologische en economische verandering te bewerkstelligen.
Renee van der Hoek is assistent curator van State of Fashion: searching for the new luxury, het eerste internationale mode-event dat zich volledig richt op een duurzamer en eerlijker modesysteem. De eerste editie vond plaats van 1 juni tot en met 22 juli 2018 in De Melkfabriek in Arnhem. Samen met ontwerpers en pioniers werd onderzocht hoe de verbeeldings- en innovatiekracht van mode ingezet kan worden om de mode-industrie toekomstbestendiger te maken.
De kunstenaarspraktijk van Claudy Jongstra sluit naadloos aan bij deze twee verhalen. Jongstra begon ooit als mode-ontwerper, maar werkt al zo’n 20 jaar zoveel mogelijk in een gesloten kringloop en houdt de gehele productieketen van haar werken in eigen hand. Een assistent van Jongstra zal de middag introduceren.

Pascale Gatzen is kunstenaar, educator en mode-ontwerper. In haar kunst- en designpraktijk produceert en faciliteert Gatzen grote samenwerkingsprojecten waarbij ze kleding als belangrijkste medium gebruikt. Uitgaande van mode als uiting van menselijke saamhorigheid/gezamenlijkheid, is de focus in zowel haar artistieke praktijk als in het lesgeven op de relationele en empowerment aspecten van mode, en het bevorderen van coöperatieve modellen van productie en uitwisseling.

Als Associate Professor aan Parsons School of Design in New York ontwikkelde en implementeerde Gatzen een alternatief mode-curriculum met de nadruk op community, zelfexpressie en liefde. Ze is een founding member van ‘friends of light’, een werknemerscoöperatie in de textiel- en kledingproductie in de Hudson Valley, New York. Ze is hoofd van het MA Fashion Design programma aan ArtEZ, University of the Arts, Arnhem, waar ze een radicaal nieuw mode-curriculum opzet onder de naam Fashion held in Common. Haar werk wordt getoond in binnen- en buitenland.

De tweede spreker is Renee van der Hoek, assistent curator van State of Fashion. Voor dit nieuwe mode evenement startte curator José Teunissen in 2018 een zoektocht naar oplossingen voor een duurzamere toekomst van de mode-industrie getiteld “searching for the new luxury”. Middels de expositie en een (publiek) programma liet zij een nieuwe vorm van bewust consumentisme zien, door ultramoderne technologieën, innovatieve productiemethoden en ingenieuze bedrijfsmodellen te omarmen, maar ook door het spannende gebied waarin weten­schap en modeontwerp samenkomen te onderzoeken.

Van der Hoek zal aan de hand van de thematiek van de expositie mogelijke oplossingen voor een gezondere en duurzamere mode-industrie uiteenzetten.

Bestel hier je tickets voor deze middag. De kosten zijn € 20,- per persoon, inclusief diner. Er zijn 30 kaarten beschikbaar dus geeft u zich snel op! Tickets bestellen gaat via de officiële ticketsite van LF2018.