In september, oktober en november organiseren we drie workshops broodbakken op de Kreake in Húns. We hebben daarvoor drie meesterbakkers uitgenodigd om elk een workshop te geven waarin ze hun ervaring, kennis en inspiratie met betrekking tot het maken van brood delen. De broodworkshops vormen een drieluik, waarin tot uiting komt hoe rijk en gelaagd het proces van zuurdesembrood maken, is.

De workshops vinden plaats in de bakkerij van Farm of the World, in Húns, Friesland. U kunt zich opgeven voor één, twee of alle drie de dagen. Claudia Busson, verantwoordelijk voor deze biodynamische boerderij, zal tijdens de workshops het werken met een houtoven demonstreren.

Claudia heeft vanaf 2014 het boerenbedrijf en de werktuin van Farm of the World gecreëerd en verder ontwikkeld. Twee jaar geleden werd in de gerenoveerde schuur een traditionele houtoven gebouwd. Wekelijks wordt er door Claudia en haar team artisanaal zuurdesemdeeg bereid en brood gebakken voor restaurants, opleidingen als NHL Stenden Hogeschool, ROC Sneek en voor bijzondere manifestaties.

Broodworkshop Farm of the World | 15 september, 6 oktober, 10 november 2019
Locatie | De Kreake in Húns
Aanvang | 10.00 uur (tot 16.30 uur)
Kosten voor deelname | € 165 euro (per workshop, incl. materialen, lunch en borrel)
Deelnemers per workshop | max. 12
Aanmelden | info@farmoftheworld.nl

15 september: Ineke Berentschot
Ineke Berentschot was in de jaren tachtig vennoot bij zuurdesembakkerij De Kuch te Uden. Sindsdien bakt ze haar eigen brood, geeft les, publiceert voor professionele en thuisbakkers over het bakken van puur brood. Ze vult de website www.wiebaktmee.nl met al haar experimenten. Haar opus magnum is het boek Nachtbrood. Op dit moment werkt Ineke aan een nieuw boek “Oude granen, nieuw brood”.

Tijdens de workshop wordt een zuurdesemdeeg voorbereid en zowel een naturel als een vlechtbrood gemaakt. Er zijn veel verschillende wegen naar goed brood- je leert het maken van eigen zuurdesemstarter van volkoren tarwemeel en volkoren roggemeel en hoe je goed voor je starter zorgt. Daarnaast wordt theorie gedeeld over granen en Ineke’s oude bakkerij. De broden worden ingesneden en afgebakken.
Als lunchmaaltijd wordt focaccia bereid met kaas van biologische streekboerderij Op ‘t Him.

6 oktober: Eline Ex
Eline Ex werkte een aantal jaren als kok, toen ze in Parijs haar liefde voor brood ontdekte. De eenvoud van het product sprak haar meteen aan. Ze leerde het vak in de houtoven van de Superette in Gent, en bij bakkers in Frankrijk en Duitsland. Sinds vorig jaar heeft ze haar eigen bakkerij Ex aan de Waddenweg in Amsterdam Noord.

We bakken een desembrood en kijken hoe het bakken ingepast kan worden in het dagelijks leven. Verder kijken we wat allemaal mogelijk is om oud brood te verwerken. Er is veel aandacht voor de ingrediënten en ruimte voor vragen vanuit de deelnemers. Voor de lunch maken we flatbreads met producten uit de tuin.

10 november: Gerwin Brand
Als boerenzoon kwam Gerwin Brand al op jonge leeftijd in aanraking met verschillende onderdelen van de voedselvoorziening. Als kok heeft Gerwin veel ervaring opgedaan, van onafhankelijke boerderij- tot Michelinrestaurants, o.a. in Ierland, Londen en Zwitserland. In de bakkerij van Sally Clarke in Kensington, UK, zo’n 18 jaar geleden, proefde hij voor het eerst een zuurdesem brood gebakken in een houtgestookte oven. Sindsdien bakt Gerwin zijn eigen zuurdesembrood en verzorgt nog steeds dezelfde moederdeeg die hij 18 jaar geleden is begonnen. Dit jaar gaat Gerwin zijn droom, een eigen bakkerij, realiseren.

Tijdens de workshop behandelen we de basiskennis over zuurdesem, hoe het zich onderscheidt van commercieel gistbrood, tot het onderhouden van je eigen moederdeeg en de verschillende toepassingen van zuurdesembrood en oud brood. Er wordt uitgelegd hoe zuurdesem en roggemeel samen verwerkt kunnen worden en hoe glutenvrij zuurdesem gemaakt wordt. Tijdens de lunch worden zuurdesem pizzas aangeboden.