Van 24 t/m 28 mei 2016 neemt Farm of the World deel aan de Chelsea Flower Show met de AKZONOBEL Honeysuckle Blue(s) Garden.

De verfgewassentuin Honeysuckle Blue(s) nodigt bezoekers uit om de vergeten kennis over natuurlijke verfstoffen en hun kwaliteiten te ervaren en herinneren. Door weer een andere kant van ‘heel normale’ planten te laten zien, hopen we nieuwe waardering en een gevoel van verwondering op te roepen voor deze onbekende bronnen die ons omringen.

De verfgewassentuin wil niet alleen de schoonheid van planten tonen, maar ook de kracht van de kleuren die zij produceren wanneer ze in natuurlijke verfstoffen zijn getransformeerd. Helaas is de kennis over deze eeuwenoude methoden snel aan het verdwijnen. Natuurlijke verfstoffen creƫren kleuren die essentieel anders zijn. Ze hebben diepte, schakeringen, nuance en beweging en zijn elke keer iets anders; ze resoneren met wat we in de natuur zien. Kortom; ze staan voor een deel van onze natuurlijke wereld. Het hart van de Honeysuckle Blue(s) tuin ligt in de kracht van transformatie: planten worden in levendige en duurzame kleuren, die op hun beurt verschillende materialen transformeren (van stof of wol tot klei), wat weer wordt omgezet in kunst. Dit onderstreept de kracht en onvervangbare waarde van een steeds veranderende en bedreigde natuurlijke diversiteit.

Dit idee van transformatie is ook terug te zien in de tuin. Het hart van de tuin heeft de vorm van een spiraal: het universele symbool voor ontwikkeling en sublimatie. De spiraal staat ook voor geloof in circulariteit en duurzaamheid: het verfproces en het eindproduct, natuurlijk gekleurde wol en keramiek, zijn 100% duurzaam.

De AKZONOBEL Honeysuckle Blue(s) Garden is ontworpen door beeldend kunstenaar Claudy Jongstra en tuinontwerper Stefan Jaspers.

Foto’s: Maayke de Ridder & Modeste Herwig