In 2016 namen we deel aan de Chelsea Flower Show met een bijzondere tuin onder de titel Honeysuckle Blue(s) Garden. In 2018 wordt deze tuin opnieuw opgebouwd. Voor tuinliefhebbers uit binnen- en buitenland, maar ook een breder publiek, is het dé kans om een Chelsea Flower Show tuin te bezoeken.

Voor het beheer en onderhoud van de tuin, zijn we op zoek naar een aantal enthousiaste vrijwilligers die zich willen ontfermen over deze bijzondere erfgoedtuin! Naast regelmatig tuinonderhoud, vragen we mensen om de tuin ‘s morgens te openen en tijdens drukke periodes bezoekers te ontvangen en het verhaal van de tuin en Farm of the World te vertellen.

Honeysuckle Blue(s) Garden
We zullen de Honeysuckle Blue(s) Garden, samen met een presentatie over het gedachtegoed van Farm of the World en de werkpraktijk van Claudy Jongstra. De tuin komt op een zeer prominente plek. Op deze manier zullen de filosofie van Claudy Jongstra en Farm of the World niet alleen in Húns, maar ook in Leeuwarden onder de aandacht worden gebracht. We willen op die plek het belang van een steeds veranderende en bedreigde biodiversiteit onderstrepen. We zien de mogelijkheid om de tuin zes maandan lang opnieuw te tonen als een enorme kans. Een kans om het gedachtegoed van Farm of the World op deze plek onder de aandacht te brengen, en om ons succes in Londen te delen met bezoekers in Friesland, Nederland en internationaal.

Mocht u nog vragen hebben, of interesse hebben om mee te werken aan de tuin, dan kunt u contact opnemen met: Judith Öfner via: judith@farmoftheworld.nl.

Photos: Maayke de Ridder & Modeste Herwig

Chelsea Flower Show
De Chelsea Flower Show in Londen kan gezien worden als de Olympische Spelen onder de tuinshows en juist daarvoor ontwierp Claudy Jongstra een radicaal ander soort tuin dan er normaliter te zien is. De Honeysuckle Blue(s) Garden was een verfgewassentuin die de werkpraktijk van Jongstra als kunstenaar verbeelde.

Jongstra ontwierp voor de Chelsea Flower Show niet alleen een verfgewassentuin, ze maakte ook een spectaculair nieuw werk dat in de tuin getoond werd. Een enorme ‘mural’ van wol (6m × 2,1m), gekleurd met de planten in de tuin.

De Honeysuckle Blue(s) Garden was bedoeld als pleidooi voor het behoud van biodiversiteit en van natuurlijk en cultureel erfgoed. De verfgewassentuin toonde niet alleen de schoonheid van planten als brandnetel, walnoot en uien, maar ook de kracht van de kleuren die zij produceren wanneer ze in natuurlijke verfstoffen zijn getransformeerd. De kennis over deze eeuwenoude methoden is snel aan het verdwijnen. En dat terwijl natuurlijke verfstoffen kleuren creëren die essentieel anders zijn. Ze hebben diepte, schakeringen, nuance en beweging en zijn elke keer iets anders; ze resoneren met wat we in de natuur zien.