In april, mei en juni organiseren we een zesdelige workshop over vitale voeding.

We eten iedere dag. We gaan ervan uit dat dit ons lichaam voedt en, hopelijk, gezond houdt. De informatie die we daarover krijgen gaat over de stofjes die in onze voeding zitten: koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Wetenschappers weten al die nutriënten precies te analyseren en dat heeft ons veel gebracht. Tegelijkertijd hebben we ook te maken met een aantal ernstige actuele -voeding en landbouw gerelateerde- problemen. Denk daarbij aan welvaartsziekten, opwarming van de aarde, vervuiling van (grond)water, etc. Misschien heb jij je ook wel eens afgevraagd: is onze voeding nog wel zo gezond? Is die werkelijk vitaal? En wat is dan vitale voeding?

Leer tijdens deze cursus van zes woensdagmiddagen op een nieuwe manier kijken naar je voeding. Niet vanuit de stofjes die erin zitten, maar vanuit vitaliteit. Daarmee geef je je voedselaankoop-, kook- en eetgedrag een vitale swung!

Vanuit een nieuwe manier van kijken gaan we in deze cursus op zoek naar antwoorden op vragen als: Wat is vitaliteit? En hoe onderzoek je dat? En kan ik dat proeven? Maakt het voor mijn gezondheid uit of ik een komkommer eet van de volle grond of uit een kas waarin de komkommers leven op substraat, gevoed worden met in water opgeloste stoffen en onder led-verlichting staan? En is er verschil tussen vitamine C uit een sinaasappel of uit een vitamine-C-pilletje? Is biologisch gezonder? Kortom, dit is geen kookcursus, maar een cursus over vitale voeding!

In iedere cursusmiddag zit een stuk informatie én een spannende proeverij. In de pauze is er iets lekkers bij de koffie/thee.

Workshop vitale voeding Farm of the World | 10 april | 15, 22 & 29 mei | 12 & 26 juni 2019
Locatie | De Kreake in Húns
Duur | 15.00 – 17.00 uur
Kosten voor deelname | € 120 euro in totaal
(als voorproefje van de cursus is de eerste middag los te bezoeken voor € 25,-)
Deelnemers | max. 20
Aanmelden | petraessink@gmail.com (vóór 5 april)

PROGRAMMA

10 APRIL: WAT IS VITALE VOEDING?
Ontwikkeling huidige voedingswetenschap en de landbouw. We beginnen in de tijd van de Verlichting en komen, via het levensverhaal van Sicco Mansholt, uit in onze tijd waarin verschillende manieren van duurzame landbouw (met bijbehorende keurmerken) zijn ontstaan. We vragen ons af wat gezondheid eigenlijk is, en zoeken ontdekken het zelfherstellend vermogen, van planten, dieren en mensen. De middag eindigt met een proeverij: proef/ruik/zie jij het verschil tussen bio, BD en gangbaar? Deze middag is een los te bezoeken ‘voorproefje’.

15 MEI: VOEDING EN DE VIER NATUURRIJKEN
Wie of wat zijn de vier natuurrijken? Wat hebben de vier natuurrijken met de vier elementen (aarde, water lucht en vuur) te maken? En wat heeft dat met mijn voeding te maken?

22 MEI: KIJKEN NAAR LEVENSPROCESSEN
Welke krachten en processen spelen een rol in de groei en ontwikkeling van onze voeding? Hoe leer ik die krachten herkennen? En wat doen ze met mijn gezondheid?

29 MEI: RELATIE WORTEL/BLAD/BLOEM/VRUCHTVOEDING EN GEZONDHEID
Door elke dag voldoende uit elk vak van de schijf te eten, zorg je volgens het voedingscentrum voor variatie en krijgt je lijf wat het nodig heeft. Als het om vitaliteit gaat kom je er niet met de schijf
van vijf. Vitaal eten vraagt om voedsel dat is ‘afgestemd’ op de levensprocessen die zich in je lichaam voltrekken. Vanuit dit oogpunt is het advies: eet zowel wortel-, stengel, blad-, bloem-, vrucht- en zaadgewassen. In deze les onderzoeken we waarom.

12 JUNI: MELK, HOLISTISCH BEKEKEN
Wat ís melk eigenlijk, en welke bewerkingen ondergaat die in
onze tijd? En biologische (dynamische) melk, is die anders? Is
melk gezond voor mensen(kinderen) of is die alleen voor kalfjes bedoeld? Waarom zijn er in onze tijd zoveel mensen allergisch
(of overgevoelig) voor melk? Heeft dat misschien te maken met
de manier van produceren en bewerken? Inclusief een proeverij waarin je wordt uitgedaagd het verschil te proeven tussen gehomogeniseerde, gepasteuriseerde, houdbare, rauwe, bio en BD- melk.

26 JUNI: HOE KOOK EN EET JE VITAAL?
Koken met liefde wat is dat? Wat gebeurt er in de keuken met de vitale krachten van je voeding? En hoe kun je daar als kok in leren sturen? Incl. (Meditatieve) proeverij met hapjes uit de houtoven.