Lezing met vijfgangendiner!

Binnen de lezingenreeks Food for thought organiseren we op 28 juni een middag over Dutch Cuisine, onder de titel: Frisian Food. Dutch Cuisine is een organisatie die zich inzet om de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart te zetten voor een breed publiek. Daarnaast richt de beweging zich op het gebruik van lokale en seizoensgebonden (biologische) producten. Een aantal aansprekende mensen hebben zich als ambassadeur aan Dutch Cuisine verbonden, zoals een heel aantal topchefs (o.a. Jonnie Boer), voedselproducenten (Remeker), ontwerpers (aterlier NL) en anderen. Ook Claudy Jongstra is onlangs ambassadeur geworden.

Aansluitend wordt een vijfgangendiner geserveerd die gemaakt wordt door de leerlingkoks van ROC Friese Poort.

Voor deze lezingenmiddag hebben we Albert Kooy uitgenodigd. Hij is een van de grondleggers van Dutch Cuisine. Kooy heeft 5 principes van De Nieuwe Nederlandse Keuken ontwikkeld die een betere toekomst voor mens, dier en natuur voorstaan. Dit sluit goed aan bij wat we op De Kreake doen en bij het gedachtegoed van Farm of the World. Daarnaast hebben we Gerard Voskuilen gevraagd. Hij heeft samen met Kooy een Dutch Cuisine opleiding heeft opgezet aan ROC Friese Poort in Sneek. Voskuilen vertelt over het curriculum van de opleiding en hoe de studenten hier op reageren.

De middag wordt afgesloten met een vijfgangendiner, gemaakt door de studenten van ROC Friese Poort die hierbij natuurlijk de principes van Dutch Cuisine volgen.

We beginnen de middag om 15.00 uur en zijn om 20.00 uur klaar met dineren.

Albert Kooy is Meesterchef en oprichter van ‘Dutch Cuisine’. Hij schreef twee boeken en ontwikkelde culinaire concepten voor verschillende restaurants en hotels.

Kooy begon zijn carrièrre aan boord van de HM Van Speijk van de Nederlandse Koninklijke Marine. Na de Marine keerde hij terug naar Nederland en werkte in verschillende restaurants met michelinsterren zoals De Hoefslag **, De Swaen ** en Yamazato* in Hotel Okura in Amsterdam. Gretig om zijn kennis uit te breiden werkte Kooy vervolgens in Zwitserland en Frankrijk bij Le Moulin de Mougins ***.

Meesterchef Albert Kooy bestudeerde daarnaast intensief de Chinese en Japanse keuken en ontwikkelde zijn eigen handtekening in koken gebaseerd op ‘puur’. De beste seizoensingrediënten met zo min mogelijk bereiding, strevend naar perfectie. Elke hap moet een feestje zijn! Zijn filosofie ontwikkelde zich tot Dutch Cuisine. Hierover schreef hij zijn eerste boek: De Nieuwe Nederlandse Keuken. Dit boek werd voor het eerst uitgegeven in 2006. Bij het bereiden eten richt Kooy zich op 80% groente en 20% dier en gebruikt hij duurzame seizoensingrediënten. In 2012 publiceerde hij zijn tweede boek: ‘De 5 ingrediënten voor beter, verser, gezonder en puurder voedsel’. In dit manifest pleit Kooy voor een keuken geïnspireerd op de Nederlandse culinaire traditie, in combinatie met internationale ingrediënten en moderne bereidingstechnieken.

Om zijn filosofie te verspreiden, stapte Kooy over naar educatie, beginnend aan de Hotelschool in Den Bosch. Vanaf 2007 kreeg hij vervolgens de kans om naar de Stenden Hogeschool Leeuwarden te verhuizen als Executive Chef.

Gerard Voskuilen is een gedreven vakman die sinds een aantal jaar werkt bij ROC Friese Poort in Sneek. Naast de reguliere koksopleiding is hij samen met het Willem I College in ‘s-Hertogenbosch gestart met de opleiding ‘gespecialiseerd kok Dutch Cuisine’. Met deze opleiding wordt een nieuwe generatie koks opgeleid; koks van de toekomst. Om de opleiding goed vorm te kunnen geven is Gerard Voskuilen steeds in gesprek met zowel chefs in het werkveld, producenten, als wetenschappers. Stages en reizen vormen voor hem een belangrijke inspiratiebron. Maar ook continue in gesprek blijven met zijn studenten is essentieel.

Bestel hier je tickets voor deze middag. De kosten zijn € 75,- per persoon, inclusief diner. Er zijn 30 kaarten beschikbaar dus geeft u zich snel op! Tickets bestellen gaat via de officiële ticketsite van LF2018.