Op woensdag 9 mei opent de Honeysuckle Blue(s)tuin, een bijzondere verfplantentuin, in de voormalige luchtplaats aan de achterzijde van de Blokhuispoort in Leeuwarden. De tuin, onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018, laat de kracht van natuurlijke verfstoffen in planten zien.

In 2016 nam Farm of the World deel aan de Chelsea Flower Show, een prestigieuze tuinenshow in Londen. Beeldend kunstenaar Claudy Jongstra en tuinontwerper Stefan Jaspers ontwierpen hiervoor de verfplantentuin met de titel Honeysuckle Blue(s) Garden, ondersteund door AkzoNobel en de Nederlandse Ambassade in Londen. De tuin won een Silver-Gilt medaille in de categorie Fresh Garden.

De Honeysuckle Blue(s) tuin is nauw verbonden met het project Farm of the World dat Jongstra, samen met Claudia Busson en Gitta Luiten ontwikkelde voor Leeuwarden-Fryslân 2018. We zijn dan ook heel verheugd dat de Honeysuckle Blue(s) tuin in een uitgebreidere vorm opnieuw wordt opgebouwd als onderdeel van LF2018. We zijn blij met deze kans om het gedachtegoed van Farm of the World op deze plek onder de aandacht te brengen, en om ons succes van Londen te delen met bezoekers uit heel Europa, Nederland en Friesland.

De verfgewassentuin Honeysuckle Blue(s) nodigt bezoekers uit om de (bijna) vergeten kennis over natuurlijke verfstoffen en hun kwaliteiten te ervaren en herinneren. Door weer een andere kant van ‘heel normale’ planten te laten zien, hopen we nieuwe waardering en een gevoel van verwondering op te roepen voor deze onbekende bronnen die ons omringen.

De Honeysuckle Blue(s) tuin is mede mogelijk gemaakt door: Leeuwarden-Fryslân 2018, Stichting DOEN, Mondriaan Fonds en Iona Stichting. De tuin wordt daarnaast genereus ondersteund door: Friehof Hoveniers, Cruydt-Hoeck Wildebloemenzaden, Wildeplanten kwekerij De HeliantKwekerij Heutinck, Nobre Cál halfverharding en Handelsbedrijf R. Postmus.

Honeysuckle Blue(s) bevindt zich op de oude luchtplaats, helemaal achterin de Blokhuispoort, achter Alibi Hostel. Zie de plattegrond: